In 1990 begon de Needse Zwemclub o.l.v. Joop Rohof met het organiseren van survivalrunactiviteiten in en om het openlucht zwembad ’t Vleer in Neede. Ondanks de beperkte omvang van het parcours werden de diverse onderdelen zoals we die nu nog steeds kennen gebruikt. Spectaculaire hindernissen werden over het zwembad gebouwd, wat toentertijd voor menigeen al een ware uitdaging was. Dit was het begin van wat later een echte survivalrun moest gaan worden. De toppers in de survivalrunwereld van toen waren Jan Maarse en Stef Beunk.

De survivalruntoppers uit Neede waren Bert Hoogeveen en Marco Rohof. Deze twee “Needse mannen” zijn nog steeds erg actief in de survivalrunwereld van nu. Om deze sport in Neede in een groter jasje te steken, heeft men Hans te Velthuis gevraagd of hij misschien ook mee wilde organiseren. Hans was al bekend met survivalrun doordat zijn zoon al enkele wedstrijdjes voor de jeugd had meegedaan. Joop en Hans hebben het uitgebreid en in en om Neede werd er in februari 1992 een ware run neergezet. Het deelnemersveld van 200 personen zegt waarschijnlijk al genoeg. Wij kregen veel positieve reacties over het parcours en de hindernissen. Hierna is dan ook besloten om ons als stichting aan te sluiten bij de Survival Bond Nederland. Onder auspiciën van de Survival Bond Nederland werd in november 1992 de eerste echte wedstrijd survivalrun georganiseerd. De positieve geluiden van toen waren overheersend. De deelnemers vonden het een geweldig evenement.

Door al deze mooie klanken is de Stichting Survival Neede een begrip geworden in de survivalrunwereld. Bekend staat het zware parcours en de goede organisatie. Wij vinden het erg fijn om deze stempel te mogen dragen. De jaren daarna groeiden niet alleen het aantal deelnemers, maar ook het aantal vrijwilligers wat je steeds weer nodig hebt om iets op touw te zetten. Het opbouwen werd steeds professioneler.

In 1994 werd voor de 1ste keer het Nederlands Kampioenschap Survivalrun in Neede georganiseerd. Hierbij werd Jan Maarse (het fenomeen in de survivalrun) Nederlands Kampioen.

In 1996 hadden wij in Neede de pech dat er een wedstrijd was, die onder zeer zware weersomstandigheden werd gehouden. Het had dagen ervoor hard geregend. Het water stond erg hoog. Alle bouwlanden en bosgebieden waren ontzettend nat en drassig. Deze wedstrijd wordt dan ook aangemerkt als de aller-aller zwaarste in al die jaren. Hier praat men dan ook nog steeds over. De winnaar was dan ook een terechte winnaar die wij even met naam willen noemen. Dit was Thomas Schroer. Hij kwam dan ook helemaal kapot over de finish. Met veel respect voor deze man denken wij er telkens aan terug.

Toch heeft dit ook een zwart randje gegeven. Doordat de wedstrijd door deze weersomstandigheden en tevens hele zware hindernissen eigenlijk niet te doen was, is er besloten om toch het parcours aan te passen en rekening te houden met de te bouwen hindernissen door deze iets minder zwaar te maken.

De survivalrunwedstrijd is in Neede elk jaar weer een groots evenement, waar wij als bestuur handen vol werk aan hebben. Maar samen met de vrijwilligers (250), EHBO mensen, landeigenaren, gemeente, sponsoren e.a. zullen we ons best voor doen om dit evenement te laten slagen.